Co je to Ghí

Ghí, nebo také přepuštěné máslo, je téměř čistý mléčný tuk vzniklý přepouštěním másla na mírném ohni.
Máslo v hrnci necháme ohřívat mírným ohněm, kdy teplo odděluje tekutý tuk, pevné mléčné části jako bílkovinu kasein, laktózu a odpařuje vodu.
Prvotní prameny zmiňující se o Ghí sahají do Indie, kde bylo již před více než 4000 lety využíváno při vaření v běžných domácnostech, u duchovních obřadů jakožto posvátné médium a v hojné míře jako léčivo při Ajurvedických terapiích - tedy léčivých procedurách.
V našich končinách se máslo obdobným způsobem přepouštělo také, lidé jej využívali zejména díky vysoké trvanlivosti a všestrannosti při vaření.
V současné době je moderní vědou Ghí považováno za jeden z nejzdravějších tuků, zejména pro vyvážený obsah kvalitních nasycených a nenasycených mastných kyselin, vitamínů A,D,E,K a minerálů.


Výsledné Ghí má mnoho obohacujících kvalit:
užitečnost
- dlouhá životnost (v chladu déle než rok, v teple několik měsíců)
- Ghí především miluje tmu, sucho a dobré uzavření (absenci zvětrávání), ve kterých vydrží jedlé nejdéle.
všestrannost
- vaření, smažení, pečení, ochucení příloh, kaší, salátů.
- aplikace na kůži, při masážích, do dutin, použití spolu s bylinami či samo o sobě
a pozitivní účinky na zdraví
- výživa organismu - zdroj energie, vitamínů A, D, E a K, minerálů a mastných kyselin.
- detoxikace organismu - Ghí, především přepouštěné po dlouhou dobu, má schopnost odbourávat
a odvádět z těla negativní cholesterol. - podpora zažívání a vylučování, sexuální vitality, zdraví pokožky a očí, lubrikant pro klouby, alkalizace krve, prevence studených rukou a nohou, prevence vysokého krevního tlaku.
- schopnost působit jako převozník - navázat na sebe další účinné látky např. z bylin či potravy a zefektivnit jejich integraci do organismu.
- hojivá mast na odřeniny, rány, spáleniny, nemoci pokožky.
- očistný prostředek do dutin.

Podle Indické tradice: "Ghrita je sladká, mírná, měkká, chladná, mastná, nezvyšuje vlhkost v tělesných tkáních, zlepšuje pohyb potravy ve trávicí soustavě, pomáhá při kolice a horečce, zmírňuje vátu a pittu, zvyšuje kaphu, vyživuje dhátus a posiluje odžas, povzbuzuje paměť a inteligenci, působí blahodárně na pleť, hlas, krásu, jemnost, vitalitu, sílu života a dlouhověkost."