Ghí

Co je to ghí?

Ghí je přepuštěné máslo – čistý máselný tuk získaný pomalým přepouštěním másla, během kterého se odstraní voda, mléčný cukr (laktóza) a mléčné bílkoviny (kasein). Zůstává čistý máselný tuk, který se následně přefiltruje.

Tak vzniká ghí – čistý, zlatavý tuk s jemnou oříškovou chutí.

Proč je Ghí prospěšné?

Ghí je ceněné nejen v ájurvédě, ale i v moderní výživě díky těmto vlastnostem:

  • vysoký kouřový bod (250°C), tudíž se nepřipaluje ani při vysokých teplotách

  • dlouhá dobu trvanlivosti, před otevřením až 1 rok, po otevření není nutné skladovat v lednici

  • vitamíny A, D, E, K (vitamíny rozpustné v tucích)

  • Kyselina máselná (butyrát) – v ghí přirozeně obsažená mastná kyselina, která je předmětem vědeckého zájmu pro své možné přínosy pro střevní mikroflóru.

  • dobře vstřebatelný a koncentrovaný zdroj energie

  • neobsahuje alergeny - laktózu ani kasein – je vhodné i pro citlivé jedince

  • je vynikající

Co dělá MediGhí výjimečným?

V MediGhí jde o co nejvyšší kvalitu výsledného Ghí, k tomu používám máslo krav pasoucích se dle principů ekologického hospodářsví a zároveň postupuji podle podle tradičního ájurvédského receptu:

  • Dlouhé vaření: Máslo přepouštíme na velmi mírném ohni více než 9 hodin.

  • Přirozená regulace teploty: Pěnu na povrchu nesbíráme – funguje jako přirozená poklička.

  • Karamelizace: Lehké připálení mléčných zbytků ke dnu dodává ghí jemnou oříškovou chuť.

  • Konzistence a stabilita: Díky pomalému procesu je ghí jemnější, hustší a má vyšší kouřový bod – ideální pro vaření a smažení.

Odkud beru máslo?

Používáme pouze BIO máslo z českých farem, kde se krávy pasou na pastvinách (grass-fed). Takové máslo má přirozeně vyšší obsah zdraví prospěšných látek, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, D, E a K.

Aktuálně odebírám z farmy Struhy.

K čemu se ghí používá?

🍳 V kuchyni:

  • Na vaření a smažení – nepřepaluje se (až do 250°C)

  • Do pečiva, kaší, polévek – dodá výživu i chuť

  • Na chléb – skvělá náhrada másla

  • Jako nosič bylin a koření vmedicínské ájurvédské výživě.

🌿 V péči o tělo:

  • Na masáže a hydrataci pokožky

  • Při nosních aplikacích (nasja)

  • V očistných kúrách (Panchakarma)

Skladování:

Ghí uchovávejte na tmavém místě se stálou teplotou v dobře uzavřené nádobě. Například ve spíži. Takto vydrží několik měsíců, v lednici přes rok. 

© 2021 Michal Dubovic, Zednická 17, Radíkov, 77900
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!